Αυτές είναι οι 10 πλουσιότερες χώρες στον κόσμο με βάση το κατά κεφαλή ΑΕΠ

plousioteres xores

Από πάνω από 200 χώρες σε όλο τον κόσμο, αυτές που θεωρούνται και είναι οι πιο πλούσιες απ’ όλες μετριούνται στα δάχτυλα, καθώς τα έσοδα τους ανέρχονται σε δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ποιες όμως από αυτές είναι οι 10 πιο πλούσιες;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και με βάση το ΑΕΠ της κάθε χώρας, ας ρίξουμε μια ματιά στις κορυφαίες.
Και όσο και αν λένε κάποιοι πως το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία, πολλές από τις χώρες που βρίσκονται στην λίστα των πιο πλούσιων του κόσμου, βρίσκονται και στην λίστα με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους του κόσμου.

Το κατά κεφαλή ΑΕΠ δεν είναι τίποτα λιγότερο από την οικονομία της χώρας έτσι όπως αντανακλάται στη ζωή των ανθρώπων.
Το ΑΕΠ από μόνο του είναι η αξία της οικονομίας ενός έθνους και αποτελεί το ευέλικτο μέτρο της εθνικής οικονομικής δραστηριότητας σε μια χρονική περίοδο. Οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου είναι αυτές με υγιή οικονομία. Ο πλούτος των χωρών μετρούμενος από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μπορεί να δείξει πάρα πολλά πράγματα όμως μερικές φορές σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης του λαού μπορεί να δείξει πολύ μεγάλες διαφορές. Στην περίπτωση αυτή, η πλουσιότερη από όλες τις χώρες υπολογίζεται είτε με το ονομαστικό ΑΕΠ είτε με την ισοτιμία της αγοραστικής δύναμης. Το ονομαστικό ΑΕΠ δείχνει την οικονομική αξία ενός έθνους αγνοώντας τις επιδράσεις του πληθωρισμού, ενώ το ΑΕΠ με βάση την αγοραστική δύναμη λαμβάνει υπόψη την πιθανότητα πληθωρισμού.

Είναι σχετικά αναμενόμενο πως οι πολίτες ενός έθνους θα επωφεληθούν από την πρόοδο της οικονομίας της χώρας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Έτσι είναι σχετικά συχνό το φαινόμενο της ύπαρξης ανισορροπίας στην κατανομή του πλούτου, όπως για παράδειγμα η Κίνα όπου μπορεί με ΑΕΠ 18,976 τρισ. δολάρια να είναι η κορυφαία οικονομία στον κόσμο, όμως το κατά κεφαλή ΑΕΠ την κατατάσσει στην 87η θέση στον κατάλογο των πλουσιότερων χωρών. Ενώ η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο με ονομαστικό ΑΕΠ είναι το Λουξεμβούργο, το Κατάρ έχει την πλουσιότερη ισοτιμία αγοραστικής δύναμης κατά κεφαλή.

Οι πλουσιότερες χώρες κατά κεφαλή ΑΕΠ, είναι:

10. Χονγκ Κονγκ

Συνολικό ΑΕΠ: 320,9 δισ. δολάρια
Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ: 61.020 δολάρια

Το Χονγκ Κονγκ έχει το τίτλο της πιο φιλικής χώρας προς τις επιχειρήσεις στην Νοτιοανατολική Ασία, ενώ οι χαλαρές πολιτικές και οι φιλελεύθερη φορολογική νομοθεσία έχει κάνει την χώρα μια από τις αγαπημένες έδρες για πολλές υπεράκτιες εταιρείες. Η κατανομή του πλούτου είναι σχεδόν τέλεια και η οικονομική επιτυχία είναι εμφανής στην ζωή των κατοίκων. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που το Χονγκ Κονγκ έχει ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής στα 85 έτη.

9. Ελβετία

Συνολικό ΑΕΠ: 659,8 δισ. δολάρια
Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ: 61.360 δολάρια

Η Ελβετία έχει μια από τις πιο σταθερές οικονομίες στον κόσμο, με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας (3,2% από το 2013). Με ένα ζωντανό εργατικό δυναμικό, το έθνος ωφελείται από την οικονομία παραγωγής και την προσανατολισμένη σε επενδύσεις οικονομία σε ένα υγιή συνδυασμό με τις εξαγωγές και τον τομέα των υπηρεσιών. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, η Ελβετία έχει μια πολύ φιλελεύθερη εμπορική στάση, ενισχύοντας έτσι τον ιδιωτικό τομέα σε μεγάλο βαθμό. Το κέντρο της βιομηχανίας βρίσκεται στην Ζυρίχη η οποία συγκεντρώνει περίπου 150.000 εταιρείες. Η Ελβετία έχει ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά ιδιοκτησίας στην ευρώπη, αξιέπαινη κατάσταση διαβίωσης και υψηλό προσδόκιμο ζωής στα 83 χρόνια.

8. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ)

Συνολικό ΑΕΠ: 348,7 δισ. δολάρια
Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ: 68.250 δολάρια

Μια ένωση 7 αραβικών κρατών με το Ντουμπάι σαν την πολυπληθέστερη πόλη. Η οικονομία των ΗΑΕ οφειλόταν μέχρι πριν λίγο καιρό αποκλειστικά στις εξαγωγές πετρελαίου, όμως πια ο τουρισμός έχει ανέβει πάρα πολύ, καθώς και ο τομέας των υπηρεσιών, παράγοντας το 71% του ΑΕΠ της χώρας. Ειδικά στον τουρισμό, το Ντουμπάι έχει αυξηθεί πάνω από 60%, ενώ το Άμπου Ντάμπι, παλιότερα γνωστό μόνο από τις εξαγωγές πετρελαίου, έχει φτάσει να συνεισφέρει με τον τουρισμό του, το 16%. Αν και τα ΗΑΕ δεν επιτρέπουν την ύπαρξη συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι μια ελεύθερη ζώνη διαπραγμάτευσης, και κατατάσσεται στην 25η θέση στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας και στην 26η θέση σε αυτόν των Επιχειρηματικών ευκαιριών. Με πληθυσμό 9,2 εκατομμυρίων, τα ΗΑΕ έχουν προσδόκιμο ζωής τα 76 χρόνια, σχετικά πίσω από αντίστοιχες χώρες.

7. Κουβέιτ

Συνολικό ΑΕΠ: 114 δισ. δολάρια
Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ: 69.670 δολάρια

Με πληθυσμό 4,1 εκατ. ανθρώπους και 78 χρόνια προσδόκιμο ζωής, το Κουβέιτ έχει το νόμισμα με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο και κατέχει το 10% του παγκόσμιου αποθέματος πετρελαίου. Από όλες τις Αραβικές χώρες το Κουβέιτ είναι το πρώτο που ξεκίνησε την διαφοροποίηση της οικονομίας στην Μέση Ανατολή και καταγράφεται σαν το πιο επιτυχημένο επενδυτικά αραβικό έθνος. Εκτός από το πετρέλαιο, το Κουβέιτ έχει μεγάλη και ισχυρή παράδοση στην γεωργία, τον τουρισμό, την ναυτιλία και τις τραπεζικές υπηρεσίες. Είναι η Αραβική χώρα με την μεγαλύτερη στήριξη στις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις με έδρα τα κοινωνικά μέσα.

6 Νορβηγία

Συνολικό ΑΕΠ: 370,6 δισ. δολάρια
Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ: 70.590 δολάρια

Η Νορβηγία είναι άλλη μια χώρα με επιτυχία στο ΑΕγχΠ με τεράστιο κεφαλαιακό απόθεμα και υψηλή νομισματική αξία. Με συνολικό προσδόκιμο ζωής τα 82 χρόνια, η χώρα έχει μεγάλη οικονομική δραστηριότητα και έχει παράδοση στην παραγωγή πετρελαίου και τις εξαγωγές. Γενικά η Νορβηγία έχει μικτή οικονομία, κάτι που οφείλεται και στις πολυάριθμες φυσικές της παροχές. Η Νορβηγία φέρεται να είναι η μόνη χώρα στη λίστα που έχει ένα σεβαστό ποσοστό του πληθυσμού σε σύνταξη αναπηρίας.

5. Ιρλανδία

Συνολικό ΑΕΠ: 294,1 δισ. δολάρια
Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ: 72.630 δολάρια

Η νησιωτική χώρα που έχει γίνει το μήλο της Έριδας στο Brexit είναι στις 5 πλουσιότερες του κόσμου. Με πληθυσμό 6,6 εκατομμύρια κατοίκους η Ιρλανδία έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΔΝΤ, οι δαπάνες, οι επενδύσεις και οι κατασκευές οδήγησαν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

4. Μπρουνέι

Συνολικό ΑΕΠ: 26,938 τρισ. δολάρια
Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ: 76.740 δολάρια

Είναι πολλοί οι λόγοι που το Μπρουνέι βρίσκεται τόσο ψηλά σε αυτή τη λίστα. Η χώρα έχει προσδόκιμο ζωής 77-78 χρόνια, ποσοστό ανεργίας 3,7%, πληθυσμό 415.717 ατόμων και σύμφωνα με τα στοιχεία του World Factbook εισόδημα 79.900 δολάρια ανά κάτοικο. Μια μικρή πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία με έντονα συμφέροντα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο (90% του ΑΕγχΠ), τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, τη γεωργία και την αλιεία. Η χώρα υποστηρίζει αρκετά επίσης τις τοπικές αλλά και τις ξένες επενδύσεις. Μετά την Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι θεωρείται το δεύτερο πιο ανεπτυγμένο έθνος στην Νοτιοανατολική Ασία.

3. Σιγκαπούρη

Συνολικό ΑΕΠ: 297 δισ. δολάρια
Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ: 90.530 δολάρια

Η Σιγκαπούρη θεωρείται ως ο “must” προορισμός για μια ζωντανή, επιτυχημένη και πλούσια οικονομία. Όπως η Κίνα, έχει προωθήσει την οικονομία της αγοράς σε επίπεδο παγκόσμιας κλάσης. έχει την δεύτερη πιο ελεύθερη οικονομία μετά το Χονγκ Κονγκ και είναι η 4η πιο σημαντική πόλη στον κόσμο, ενώ βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογικής προόδου, της εκβιομηχάνισης και των ξένων επενδύσεων. Ως πλούσιο έθνος η Σιγκαπούρη είναι γνωστή για τις εφικτές κοινωνικές της πολιτικές, το εξειδικευμένο εργατικό της δυναμικό, τους χαμηλούς φορολογικούς της συντελεστές, τις προηγμένες υποδομές της και το χωρίς διαφθορά και σταθερό πολιτικό της περιβάλλον. Όλα αυτά την έφεραν στην κορυφή του κόσμου από την Παγκόσμια Τράπεζα στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Σιγκαπούρη απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα μιας ζωντανής οικονομίας, πληθυσμό 5,5 εκατ. κατοίκων, υψηλά ποσοστά ιδιοκτησίας (90%) και είναι γνωστή σαν ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός.

2. Λουξεμβούργο

Συνολικό ΑΕΠ: 59,96 δισ. δολάρια
Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ: 109.190 δολάρια

Με πληθυσμό 562.958 κατοίκων και προσδόκιμο ζωής τα 82 χρόνια, σε συνδυασμό με ένα πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας στο 6%, το Λουξεμβούργο είναι γνωστός φορολογικός παράδεισος. Ο τραπεζικός τομέας είναι ο μεγαλύτερος τομέας της οικονομίας της χώρας, και έπονται η παραγωγή χάλυβα, οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός και η γεωργία. Το Λουξεμβούργο είναι ένα παγκόσμιας φήμης κέντρο επενδύσεων. Παρά την υψηλή οικονομίας αγοράς του έθνους, το Λουξεμβούργο έφτασε το 2014 να έχει το υψηλότερο χρέος κατά κεφαλή στον κόσμο με περίπου 3,70 εκατ. δολάρια.

1, Κατάρ

Συνολικό ΑΕΠ: 152,5 δισ. δολάρια
Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ: 124.930 δολάρια

Το πλουσιότερο μεταξύ των κορυφαίων χωρών του κόσμου για 3 συνεχή χρόνια στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Πριν από την έκρηξη του πετρελαίου το 1940, η οικονομία του στηριζόταν κυρίως στο ψάρεμα και την αλιεία μαργαριταριών. Επί του παρόντος, η οικονομία του ενισχύεται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ διαθέτει το 3ο μεγαλύτερο απόθεμα στον κόσμο. Επίσης στηρίζεται οικονομικά σε βιομηχανίες, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τον τουρισμό. Το Κατάρ βρίσκεται στην 32η θέση στον δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, ενώ η κατάταξη του έθνους σε ότι έχει να κάνει με το επίπεδο διαβίωσης είναι πέραν κάθε αμφιβολίας. Με πληθυσμό 2.155.446 κατοίκων, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος είναι ομογενείς, ενώ το 14% είναι εκατομμυριούχοι. Έχει 79 χρόνια προσδόκιμο ζωής και ποσοστό ανεργία 0,4%. Το Κατάρ είναι το κορυφαίο από τα Αραβικά Έθνη και το πρώτο που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022.

Σχετικά